Premies

Home » Zonnepanelen » Premies

Premies en Groenestroomcertificaten

De plaatsing van zonnepanelen wordt in Vlaanderen op verschillende manieren financieel aangemoedigd.

U vindt hieronder een kort overzicht van de steunmaatregelen.

Ter info: Wij doen steeds navraag bij u gemeente of stad indien deze een premie uitreikt of niet, indien dit van toepassing is doen wij hier de nodige aanvraag voor.

Verlaagd BTW tarief

Voor nieuwbouwwoningen is een BTW-tarief van 21% van toepassing. Een woning renoveren kan aan een BTW-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar. Deze maatregel is ook interessant voor energiebesparende maatregelen: plaatsing van isolatie, zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, vervangen van centraleverwarmingsketel.

Om van het BTW-tarief van 6% te kunnen genieten moet u wel rekening houden met de volgende voorwaarden :

  • U mag uw woning omvormen, renoveren, verbeteren, herstellen en onderhouden. Een oude woning volledig afbreken en herbouwen of alleen enkele muren behouden kan niet. Reinigingswerken, zoals het schoonmaken van ramen, zijn ook uitgesloten.
  • Het moet gaan om een private woning. Kantoorgebouwen en winkels komen niet in aanmerking.
  • U moet de werken laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer.
  • U moet uw aannemer een attest afleveren waarin u verklaart dat de woning ouder is dan 5 jaar en dat ze voor private doeleinden zal gebruikt worden.

Info:

Vlaamse Confederatie Bouw 
Tel.: 02-545 57 49 
E-mail : vcb@vcb.be 
Website : www.vcb.be

 

Premies van provincies of gemeenten

Een aantal gemeenten en provincies geven een premie voor de installatie van zonnepanelen. Op de website www.energiesparen.be kan u per postcode opzoeken welke premies er in uw gemeente gegeven worden.

Bron: www.vlaanderen.be

Premies van de netbeheerder voor nieuwbouw

 
Korting op onroerende voorheffing voor verlaagd E-peil
 
Beschrijving
 
Voor bouwaanvragen tot eind 2012: Behaalt je nieuwbouwwoning het E-peil 60dan krijg je vanaf 2009 gedurende 10 jaar een korting van 20% op je jaarlijkse onroerende voorheffing. Behaalt je woning het E-peil 40, dan loopt de korting op tot 40%. De vermindering wordt verleend voor een termijn van 10 jaar, die aanvangt in het jaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil voor de eerste maal werd toegekend aan het gebouw. Voor bouwaanvragen in 2013: Korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van max E50 en dit gedurende 5 jaar.Korting van 100% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van max E30 en dit gedurende 5 jaar. Voor bouwaanvragen vanaf 2014: Korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van max E40 en dit gedurende 5 jaar.Korting van 100% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van max E30 en dit gedurende 5 jaar. De vermindering wordt door de Vlaamse Belastingdienst automatisch toegekend op uw aanslagbiljet. U hoeft dus zelf niets te ondernemen.
 
Opmerkingen
 
In sommige gevallen zal de korting op de onroerende voorheffing niet worden toegekend, indien de wooneenheid geen apart KI heeft. Bvb bij een gedeeltelijke herbouw met een bijkomende wooneenheid, moet de bijkomende wooneenheid inderdaad aan een maximaal E-peil voldoen. De vermindering van onroerende voorheffing wordt in dit geval echter niet automatisch toegekend. Een vermindering van onroerende voorheffing kan enkel worden toegekend als de nieuwe wooneenheid een afzonderlijk kadastraal inkomen heeft. Op een kadastraal inkomen dat slaat op het geheel van enerzijds de bestaande woning en de nieuwe wooneenheid (na gedeeltelijke herbouw), kan geen correcte berekening van de vermindering gebeuren. Er wordt door het kadaster bij dit soort projecten, niet steeds een afzonderlijk kadastraal inkomen toegekend. Een afzonderlijk KI is er meestal pas als de nieuwe wooneenheid ook een andere eigenaar heeft. Wanneer u zich als eigenaar/belastingsplichtige in deze situatie bevindt, dan zou u, wanneer het kadaster langskomt om een herschatting van het KI na verbouwing door te voeren, kunnen vragen om voor die wooneenheid een apart KI te bepalen. Pas dan kan de vermindering van OV op basis van het E-peil van deze wooneenheid correct worden toegekend.
 
Maatregel
 
E-peilpremie voor nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil
 
Beschrijving
 
Voor bouwaanvragen vanaf 1/1/2015 tot 31/12/2015 krijg je een E-peilpremie bij een E-peil vanaf E30 of lager. De premie bedraagt voor bouwaanvragen vanaf 2015 minstens zo’n 1800 euro voor een woning, verhoogd met 50 euro per E-peilpunt lager dan E30. Voor bouwaanvragen vanaf 1/1/2014 tot 31/12/2014 krijg je een E-peilpremie bij een E-peil van E40 of lager. (premies minstens 1800 euro voor een woning van max E40). Voor bouwaanvragen van 1/1/2012 tot 31/12/2013 krijg je een E-peilpremie bij een E-peil van E50 of lager. Voor bouwaanvragen van 1/1/2010 tot 31/12/2011 krijg je een E-peilpremie bij een E-peil van E60 of lager. Indien de bouwaanvraag werd aangevraagd voor 1/1/2010, krijg je een E-peilpremie bij een E-peil van E80 of lager.

Voor subsidies voor bedrijven zie de volgende link Bedrijf subsidies

 

Onlangs ook een mail gehad van VREG voor de registratie met EID?

Bekijk hier de info hierover.

Maak een afspraak

Advies of offerte?

Bent u geïnteresseerd?Wij adviseren u graag

Vrijblijvend advies

Wij bellen u

Dommelstraat 74 B-9250 Waasmunster052 69 16.52

info@waassolar.be Laat ons u bellen

Wat kan ik besparen

WaasSolar biedt hoge kwaliteit oplossingen energiebesparing

Neem contact op

ADVIES OF OFFERTE?

Wij adviseren u graag over alle aspecten van uw producten.

Wij leveren voor u de beste merken panelen en en onderdelen.

INSTALLATIE & KEURING

Installatie wordt verzorgt door eigen, goed opgeleid personeel met vakkennis

WAT KAN IK BESPAREN

U doet er goed aan uw zonnepanelen regelmatig te reinigen.

Dit voeren wij professioneel en met een speciale installatie voor u uit.

VERHUIZING & SERVICE

Wij zorgen ervoor dat uw bestaandeinstalatie naar uw nieuw adres worden verplaatst en vakkundig opnieuw worden geïnstalleerd.