Zonnepanelen voor Particulieren

Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen voor Particulieren

Zonne energie en de ligging van België

In België levert een netgekoppeld zonnestroomsysteem van 1000 Wp ongeveer 850-900 kWh of 920-960kWh(Hoogrendement) per jaar bij een ideale opstelling

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van de hellingshoek van het paneel en de richting waarin het paneel staat. Welke hellingshoek optimaal is voor een zonnestroomsysteem hangt af van de toepassing en de plaats. Het paneel kan op een dakhelling van 11 tot 50 graden liggen.

In België wordt de maximale opbrengst op jaarbasis gehaald met een paneel dat recht op het zuiden is gericht onder een hoek van 35 graden. Nu beschikt natuurlijk niet iedereen over een dak recht op het zuiden, waarop de panelen geplaatst kunnen worden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Waar het op aankomt is een zo goed mogelijke hellingshoek te zoeken bij de beste oriëntatie. Deze optimale hellingshoek kunt u opzoeken in een instralingsdiagram. Bij een oriëntatie tussen het zuidoosten en het zuidwesten is er steeds een dakhelling te vinden waarop de jaarlijkse zoninstraling zo’n 95% van de maximale instraling is.

Bekijk een prijsvoorbeeld.

Werking zonnecel

Fotovoltaïsche panelen, beter bekend als zonnepanelen, zetten licht om in elektriciteit. De elementen die op het dak worden geplaatst, bestaan uit lichtgevoelige cellen. Meestal zijn deze cellen gemaakt van silicium dat uit twee lagen bestaat. Onder invloed van licht ontstaat er tussen beide lagen een gelijkstroomspanning. Deze spanning wordt door de omvormer omgezet naar wisselspanning welke dan weer gekoppeld is aan het elektriciteitsnet. Overtollige elektriciteit wordt aan het net geleverd, zodat de elektriciteitsmeter terugloopt wanneer je minder energie verbruikt dan de zonnepanelen opwekken.

werking_zonnepaneel_waassolar

 

Duurzame en groene energie

Voor een zonnepaneel te produceren stoten we natuurlijk ook CO2 uit. Een gemiddeld zonnepaneel heeft zijn CO2 voetafdruk ingehaald na gemiddeld 2 jaar.
Als we rekenen dat deze panelen zeker 25 jaar lang 80% van hun vermogen geven kunnen we stellen dat dit meer dan zeker eenenergievriendelijk proces is.
Als we correct willen zijn in onze theorie zouden we hier ook de uitstoot, uitgespaard door zelf opgewekte stroom, die de kercentrales, steenkoolmijnen etc niet moeten produceren in rekening brengen.
De gemiddelde jaarlijkse degradatie van kristallijn Silicium panelen, gebaseerd op een onderzoek van heel wat oude installaties, is geëvalueerd op kleiner dan 0.7%/jaar. Dit ligt dus onder de waarden van prestatiegarantie geleverd door de meeste leveranciers.

Recyclage

PV-Cycle is in juli 2007 opgericht voor en door de fotovoltaïsche industrie. Het merendeel van de grootste zonnepanelenproducenten zet zich in om op vrijwillige basis een inzamel- en recyclingprogramma op te zetten voor afgedankte zonnepanelen. Daarnaast nemen zij ook verantwoordelijkheid voor de milieueffecten van zonnepanelen gedurende hun gehele levenscyclus.

recyclage_zonnepanelen_waassolar

Bouwaanvraag

Een bouwaanvraag voor het plaatsen van zonnepanelen is niet nodig tenzij in volgende gevallen:

* Als de panelen geplaatst worden als grondopstelling.
* Indien de panelen tegen de muur bevestigd worden.
* Als panelen de hellingsgraad van het dak niet volgen.
(vb: Als panelen op driehoeken geplaatst worden op een schuin dak)
* Als de opstelling van de panelen hoger dan 1 meter boven de dakrand van een plat dak komen.
* Bij een beschermd dorpzicht of historisch gebouw.

Verhoogt Kadastraal Inkomen bij installatie zonnepanelen?

Bij de installatie van zonnepanelen op je woning, zal het Kadastraal Inkomen niet verhogen. Dat geldt voor alle energiezuinige investeringen.

Instraling

Een geschatte opbrengst kunnen we simuleren met een instralingsdiagram.

instralingsdiagram_zonnepanelen_waassolar

 

Werking PV installatie

werkingsschema_zonnepanelen_waassolar

Aansluitschema zonnepanelen

Het licht* dat op de panelen valt (1) wordt omgezet in DC stroom, deze stroom gaat vervolgens naar de omvormer (2) die de DC stroom omzet naar bruikbare 230V netspanning waar we onze electrische apparaten op aan kunnen sluiten. Na de omvormer plaatsen wij een groene stroomteller (3) en een zekering (4), deze teller is geijkt, zo kan u zien wat u exact produceert per jaar. De zekering plaatsen we als extra veiligheid.
Achter de zekering in de zekeringkast kan de opgewekte stroom ofwel naar de verbruikers in huis gaan (5) zoals pc, tv, electrisch kookvuur, koelkast, dampkap, etc etc. Indien er meer opbrengst is dan verbruik binnenhuis dan draait de hoofdteller achteruit (6). Wij raden steeds aan om een enkelvoudige meter te plaatsen als het verbruik grootdeels kan opgevangen worden door de zonnepanelen.

*Zoals de kaarten nu liggen zal de zon nog wel een 5 biljoen jaar mee gaan.

Wat bij stroomuitval?

Weetjes

Wattpiek?

Om een heldere uitspraak te kunnen doen over het vermogen van een zonnepaneel wordt gerekend met het piekvermogen van een paneel. Dit is het maximale elektrische vermogen dat een zonnepaneel bij een bepaalde zoninstraling, onder vastgestelde condities (STC) kan leveren. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Positieve vermogen toleranties?
De panelen worden ter plaatse bij de fabrikant getest op serienummer, op individueel vermogen per paneel.
Wij vragen altijd aan de fabrikant om ons panelen te leveren met positieve vermogen toleranties!
Dat wil zeggen dat u steeds meer Wattpiek krijgt dan waar u voor betaald.
Dit kan van +0.01Wp tot +10Wp gaan! Op een gemiddelde installatie kan dit uiteraard meer kWh opbrengen.

Mono - Poly?
Silicium moet worden geïsoleerd uit natuurlijk voorkomende silicium oxide.
Uit dit isolatieproces vormt zich kokend silicium, als ze dit in een vorm gieten zoals bij een cake ontstaat er een polykristalijn silicium. Verschillende silicium kristallen liggen hierdoor naast en tegen elkaar (poly).

Om monokristalijn silicium te maken hebben we een ander proces nodig.

Het Czochralski-proces is een methode om kristallen te doen groeien door ze omhoog te trekken vanuit een smelt. In feite valt de methode niet onder de scheikunde, maar onder de natuurkunde of techniek, aangezien de eigenschappen van de stof zelf niet veranderen. 
Het proces wordt op grote schaal toegepast om siliciumkristallen te groeien als halfgeleiders voor de elektronische industrie, ook kristallen voor zonnecellen.

 

monokristalijn_cel_proces

Maak een afspraak

Advies of offerte?

Bent u geïnteresseerd?Wij adviseren u graag

Vrijblijvend advies

Wij bellen u

Dommelstraat 74 B-9250 Waasmunster052 69 16.52

info@waassolar.be Laat ons u bellen

Wat kan ik besparen

WaasSolar biedt hoge kwaliteit oplossingen energiebesparing

Neem contact op

ADVIES OF OFFERTE?

Wij adviseren u graag over alle aspecten van uw producten.

Wij leveren voor u de beste merken panelen en en onderdelen.

INSTALLATIE & KEURING

Installatie wordt verzorgt door eigen, goed opgeleid personeel met vakkennis

WAT KAN IK BESPAREN

U doet er goed aan uw zonnepanelen regelmatig te reinigen.

Dit voeren wij professioneel en met een speciale installatie voor u uit.

VERHUIZING & SERVICE

Wij zorgen ervoor dat uw bestaandeinstalatie naar uw nieuw adres worden verplaatst en vakkundig opnieuw worden geïnstalleerd.